Lyse øyeblikk

Joh.4,37

Her er dette ordet sant: ‘Én sår og en annen høster.’ Jeg har sendt dere ut for å høste det dere ikke har hatt noe arbeid med. Andre har arbeidet, og dere har gått inn i det arbeidet de har gjort.»

Man høster som man sår, sies det. Som man reder, ligger man.

Man får som fortjent.

Vanligvis brukes vel uttrykket mer som en advarsel enn som et løfte. Det brukes mest av dem som med skadefro etterpåklokskap kan se at det har gått skeis for noen. Litt sånn sa-jeg-det-ikke tone i stemmen.
Man høster som man sår.

Den optimistiske varianten av uttrykket heter Hver er sin egen lykkes smed. Hvis vi sår godt og reder godt vil vi høste mye og ligge behagelig. Hvis vi gjør en innsats og investerer vil vi få igjen for det, tjene på det, profittere på det.

Sånn lyder verdens rettferdighet, og den stemmer så langt som det rekker.

Som vanlig hevder Herren en annen form for rettferdighet. I hans verden høster du ikke nødvendigvis det du sår, og du er ikke din egen lykkes smed.
I Guds rike verken sår, høster, reder eller ligger man for seg selv. Du er ikke såmann i din egen hage, du er en arbeider i Herrens åker. Der er det én som sår og en annen som høster. Kanskje er din glede og suksess produktet av noe som en annen har sådd tidligere. Kanskje jobber du i ditt ansikts sved uten noen gang å få se resultatet. Du arbeider i tillit til at høstens Herre gir grøden.

Den som vil være sin egen lykkes smed har et usikkert prosjekt på gang.

I Guds rike venter lykken på alle. Den trenger du ikke smi med egne krefter og evner.

Joh. 4,37

Comments are closed.