Lyse øyeblikk

Anita Krohn Traaseth: Godt nok for de svina

traaDet regnet. Jeg søkte tilflukt i en bokhandel og ruslet omkring og så meg rundt.

Da fikk jeg øye på denne tittelen og måtte stoppe opp. Forsidepiken så ut som en helsekostguru og ved første øyekast kunne man bli forledet til å tro at dette var en selvhjelpsbok på vegen til perfeksjonisme. Tittelen pekte i en annen retning. Godt nok for de f….. svina!
Bra!
Jeg kjøpte boken på flekken. Dette var tydeligvis en no-nonsense dame. Jeg liker no-nonsense folk.

Anita Krohn Traaseth, AKA tinteguri.com, var ukjent for meg som bor utenlands, men tydeligvis kjendis her i landet. Og når jeg tenkte etter, kunne jeg huske ljomen av en debatt fra i fjor som jeg aldri satte meg inn i. Om at kvinnelige ledere hauset hverandre opp og sendte hverandre smilefjes og likte hverandre på facebook og brukte puerile uttrykk som “you rock”, “go girl” og “fineste du”.
Dah …
So …??
Sukkerspinn? Denne damen virket i alle fall svært så seriøs og hadde resultater å vise til. Hvis hun og andre kvinnelige ledere vil hause opp sine kolleger på en annen måte en mannlige toppledere har hauset hverandre opp gjennom historien så gjerne for meg. Skal det virkelig være noe å henge seg opp i?

Jeg leste boken i en fei. Den var lettlest og svært klar i uttrykket. No-nonsense. Ingen stor litteratur, språklig ville jeg gitt henne den 3-eren hun fikk på gymnaset, klisjéene var der, men de virket oppriktig ment. Godt nok for oss f… lesere.

Boken handler om en kvinne som tør å ta utfordringer, ta ansvar og stå for det. Og som forteller om veien hun har gått. Og som er uredd for å gå nye veier, f.eks. ta i bruk sosiale media for å “by på seg selv”. Det skaper altså storm i norsk kulturdebatt. Interessant!

Mye å lære av henne. Hvis noen ikke klarer å se forbi det  blonde håret, de høye hæler og designerveskene og bloggen, så får de kaste den første steinen, da. Jeg syntes i alle fall forenklingene hennes var nyttige: Godt nok for de svina – du har ikke rapporteringsansvar for andre enn deg selv – jeg MÅ ingenting – bli når du helst vil gå – piece of cake.

Sånn kan man lære å slutte å stå i veien for seg selv. Heia tinteguri!

Comments are closed.