Lyse øyeblikk

Bli med, da vel!

Deltakerrapport fra Jentesamlingen 2006.

Tøffe jenter fra hele landet satte hverandre stevne på Toppidrettsenteret i Oslo helgen 25.-26.mars.  Treffet var arrangert av Jenteprosjektet, som et ledd i arbeidet for å øke rekrutteringen på jentesiden. Med på treffet var 27 løftere i alderen 14 – 50 år, landslagsløftere og nybegynnere i skjønn forening.
Programmet bød på fysisk aktivitet, teknikktrening, foredrag, diskusjon og sosialt samvær.

For deltakerne er et slikt treff en stor inspirasjon. Det er ikke hver dag løfteinteressert jenter opplever å kunne sette seg ned ved siden av et villt fremmed damemenneske og starte samtalen med å spørre: “Synes du at du får mye ut av markløftdrakten?” Å kunne utveksle erfaringer og spørre andre jenter til råds er ikke nødvendigvis daglig brød, mange trener alene eller utelukkende sammen med guttene. 
Landslagsløftere, som er inne i oppkjøringsfasen til EM og andre internasjonale konkurranser, tok seg tid til å hjelpe og veilede yngre og uerfarne jenter som her fikk en enestående anledning til å se hvordan tingene skal gjøres. Å få veiledning og tips fra de aller beste er uvurderlig, og jentene visste å sette pris på og benytte seg av det.
Det er ikke tvil om at mange reiste hjem med nye idéer og arbeidsoppgaver, for ikke å snakke om større inspirasjon og pågangsmot

Lørdagens foreleser var Trine Bjarmann fra MOT, http://www.mot.no
Under hennes ledelse diskuterte vi hva slags holdninger, verdier og kultur vil vi ha blant jenteløftere. I diskusjonen kom det fram at vi ønsker

–         et positivt og inkluderene miljø der alle kan føle seg velkommen og respektert på det nivået de befinner seg.

–         et miljø som tar godt imot og bryr seg om nykommere.

–         et miljø som har plass til godt humør og en uhøytidelig tone

–         et miljø som lever opp til valgspråket STERK, BLID OG DOPINGFRI

Vi tok også opp det tilbakevendende spørsmålet:  Hvordan få flere jenter til å starte med styrkeløft og delta på stevner? Hvordan kan vi markedsføre idretten og friste jenter til å prøve seg?

En ting som kom fram i diskusjonen var at mange jenter begynner med styrkeløft fordi de blir dradd med av kjærestene sine.
Gutter som får høre: “Hva! Skal du på trening nå igjen?!” burde kanskje svare: “Ja, bli med da vel!”  Å få støtte og veiledning av en person en kjenner og stoler på kan senke terskelen for en jente som ellers tenker seg om to ganger før hun våger seg bort i kroken der de store guttene står og brøler og smeller med tunge skiver.

NSF har gitt ut en artig brosjyre bygget på idémyldringen på fjorårets jentesamling. Den gir 22 grunner for jenter til å drive styrkeløft, grunner som kan overbevise den mest skeptiske. Brosjyren finnes på forbundskontoret, men der bør den ikke bli liggende lenge. Klubbene bør få tak i den snarest, og spre den blant jenter som er nysgjerrige og modne for utfordringer. 

Søndagens foredragholder var Astrid Waaler Kaas, generalsekretær i Norges Orienteringsforbund. http://www.orientering.no
Orientering er, som styrkeløft, en ikke-olympisk idrett som jobber  med image og rekruttering, og Waaler Kaas fortalte om veiene de har valgt og erfaringer de har gjort seg.

Hun la stor vekt på at det er viktig å undersøke nøyaktig hvor man befinner seg og definere nøyaktig hvor man har tenkt seg før man legger i veg med tiltak og prosjekt. Å stikke ut fornuftig kurs er vel noe orienteringsløpere vet mer om enn de fleste. 
Hun understreket også at når vi definerer nye holdninger og verdier vi vil stå for, må vi sørge for å parkere de gamle og avlegse så de ikke fortsetter å prege arbeidet av gammel (u)vane.
Foredraget hennes var meget interessant og nyttig for alle som vil jobbe målrettet, enten det er individuelt på trening og det personlige plan, lokalt i klubben, eller nasjonalt / internasjonalt i forbundet. 

Undertegnede, aktiv løfter i klassen for eldre veteran, holdt et innlegg under overskriften Mot i brystet, vett i pannen, stål i ben og armer,  http://www.gry.is/styrkeno.htm
Det handlet om den mentale gevinsten av å drive med styrkeløft. Det er anerkjent at styrketrening øker selvtilliten, respekten for egen kropp og pågangsmot i dagliglivet – ikke minst blant kvinnelige utøvere. Det utbyttet skal ikke undervurderes og kan gjerne fremheves når vi møter fordommer om at styrkeløftere bare har muskler å fare med – også mellom ørene.

Sosialt var samlingen en udelt suksess, det er gøy å bli kjent med andre og det bli ikke tid til å sette seg ned alene og kjede seg og føle seg utenfor. Vi spiste sammen, gikk tur sammen, delte rom og trente sammen, pratet og lo sammen, oppdaget hverandre.

Pr. 3. april 2006 har Norges styrkeløftforbund registrert lisens for 36 kvinnelige løftere. Det er ikke mye å skryte av. Styrketrening er like sunt og nødvendig for jenter som for gutter. Styrkeløft som idrett passer like bra for begge kjønn.
Tøffe jenter i alle aldre bør få utfordringen: BLI MED, DA VEL!

Comments are closed.