Lyse øyeblikk

Beef Wellington

beef-wellington1Jeg er bekjennende anglofil og på min to-do liste har det lenge stått: lage Beef Wellington.
Denne erkebritiske retten som har fått navn etter the Duke of Wellington (han med gummistøvlene) ville jeg prøve meg på. Hele idéen med innbakt mat er ganske god, synes jeg. Et eksempel til etterfølgelse ikke bare i pai-sammenheng.
Nyttårsaften bestemte jeg meg for å sette alle kluter til og varte opp med et festmåltid. Avgårde til slakterbutikken. Jeg hadde regnet med å måtte forklare i detalj hva jeg var ute etter, beef Wellington var absolutt ikke daglig kost i islandske hjem såvidt jeg hadde fått med meg …. men hva skjer? Hos slakteren henger oppskriften på veggen, og han kan tilby både kjøtt, fyll og deig ferdig til behandling. Retten er kommet på mote – og annenhver kunde skal ha den til middag. For én gangs skyld har jeg klart å være trendy, og det helt uforvarende.

Oppskriften a la Jamie Oliver viste seg å være veldig enkel og grei. Resultatet var glimrende. En kjempegod om enn noe dyr fest-/søndagsmiddag.

Ytrefillet av okse – 200 – 300 gr pr pers
Den må renskjæres og fiffes på så den blir jevn og fin og delikat.
Rulles i salt og pepper og freses på alle sider i glødende stekepanne. Bare et par minutter. Legges til side.

Fyllet lages av sopp og løk. Allslags sopp og rød- eller sjalottløk. Hakkes og stekes lenge og vel i smør. Gjerne 10-15 minutter. Blandingen kan krydres med f.eks. rosmarin og pepper og smaksettes med god sennep, en dash madeira eller worcherstershire saus. De som vil være ekstra fine på det kan ha oppi gåse-/ande-/kyllinglever. Når blandingen er blitt deilig myk og litt karamellisert helles den utover skjærebrettet og hakkes så fin som ønsket. Så blander jeg ganske godt med brødsmuler ut i den for å tørke den opp. Litt av poenget med fyllet er at det skal suge til seg kjøttkraften så deigen ikke blir bløt og slafsete.

Deigen kjøper man ferdig i våre dager. Jeg er så heldig å ha en slakter som selger fiks ferdig wellingtondeig. Ellers hadde jeg måttet kjevle den ut selv, noe som tar 10 minutter. Kjevle ut smørdeigsplater til størrelse omtrent som et kjøkkenhåndkle. Vend langsiden mot deg og fordel fyllet utover 2/3 av deigen, pensle kantene med egg. Legg filleten på fyllet og rull den inn fast og varsomt slik at fyllet blir liggende rundt den hele vegen. Rullen blir liggende med skjøten ned. Fest endene godt, enten brettet under bunnen eller klem sammen med en gaffel dyppet i mel.

Så langt kan retten gjøres ferdig dagen i forveien – veldig praktisk – settes kaldt, men ta den ut i god tid så den oppnår romtemperatur før den går i ovnen!

Ovnen forvarmes til 210°C. La gjerne stekeplaten stå i og bli varm også.
Pensle rullen med egg, pynt med deigrester hvis du vil, og sett den på bakepapir i varm ovn.
Stekes i 40 minutter.
Ta den ut og la den stå i minst 15 minutter før den skjæres opp.

Poteter er intet videre med innbakt mat, det må i så fall være hasselbackpoteter.
Ovnsbakte grønnsaker derimot, eller glasserte i gryte er gode greier. Broccolli, gulerøtter, erter, rosenkål.
En kraftig brun saus er godt til – smaksatt med sopp, rødvin eller madeira,

Ved nærmere research fant jeg ut at det ikke er sikkert at den godeste hertugen hadde noe som helst med denne retten å gjøre. Den opptrer faktisk f0rste gang i en amerikansk kokebok på 1900-tallet. Men jeg velger å tro at det er en britisk oppfinnelse. God er den åkkesom.

Comments are closed.