Lyse øyeblikk

Frelseren

Jo Nesbø; Frelseren

Jo Nesbø har skrevet en bok som heter Frelseren.
Den handler om en kroatisk leiemorder med tilnavnet Frelseren (på kroatisk) som har kontrakt på en offiser i den norske Frelsesarméen. Det viser seg at kontrakten faktisk ble inngått av den selvsamme offiser og det egentlig påtenkte offeret var hans bror. På grunn av en snøstorm i Oslo og flyforsinkelse fra Gardermoen blir leiemorderens fluktplaner forstyrret og et fantastisk innviklet og usannsynlig hendelsesforløp utspiller seg.
Lik av dyr og menn ligger strødd igjen langs vegen og Harry Hole raser rundt med hodepine og sure bemerkninger og lar til slutt massemorderen slippe fra det med livet i behold fordi han har sympati for hans gamle, utslitte mor.
Det mest spennende i hele fortellingen er om Hole kommer til å sprekke eller la flasken stå. Og det mest overraskende i hele fortellingen er at armbandsuret han har fått av en tidligere kollega er verdt flere millioner kroner.

Nesbø har fått med alt: krigsforbrytelser, falske pass, smugling, dop, overdoser, voldtekter, mishandling, underslag, mord, selvmord, korrupsjon, brodermord, utroskap, pedofili, politimord, snikskyttere, falske identiteter – og masse oppkast og blod – innrammet av ungdomsleirer, suppekjøkken, julegryter og snø.

Han burde få høre om uttrykket: Less is more.

For at en bok skal bli spennende er det ikke om å gjøre at det skjer et mord i hvert kapittel. Det er unødvendig å overdrive så til de grader. ALLE personene i boken får sine svakheter brettet ut enten de har med plottet å gjøre eller ikke. Det er unødvendig. En krim er ikke avhengig av at det oser gørr og snørr ut av hvert avsnitt. Spenning kan fint bygges opp uten.

Jeg måtte pine meg gjennom historien. Det hadde ikke kostet meg noe å legge den til side og ta fram strikkepinnene. Den var uinteressant, men jeg hadde tross alt betalt 130 kroner for den, så jeg syntes nesten jeg måtte.

Dette er mitt tredje og siste forsøk på å få kontakt med Harry Hole. Jeg gir opp.
Gi meg Martin Beck any day. Han er hverdagslig –  men interessant.

Comments are closed.