Lyse øyeblikk

Arthur C. Clarke: Rendezvous with Rama

Rama_copyEt gjensyn med en gammel kjenning.
Denne boken leste jeg for over 30 år siden med stor glede før jeg var så dum å låne eksemplaret mitt bort til en straffedømt. Som den tyv han faktisk var, leverte han den aldri tilbake. Jeg har altså ikke kunnet ta den fram og lese den igjen før jeg nå investerte i et nytt eksemplar.

Jeg er glad i sci-fi, ikke minst takket være Arthur C. Clarke og hans mange interessante bøker. De er visjonære og solid funderte i vitenskapelige fakta. Det er vitenskapen som driver historiene, fantaseringer om hvordan mennesket kan bruke naturlovene til sitt beste. Karakterhistorier og fasinerende mennesker finner vi lite av. I den grad mennesker er med i det hele tatt er de representanter for menneskeheten som hele, ikke fengslende enkeltindivider. Mange av hans romaner handler om  menneskehetens møte med det ukjente, det utenomjordiske. Slik også den prisbelønte 2001: A Space Oddysey
I Rendezvous with Rama er menneskeheten statister.
Rama er et romskip som gjester solsystemet en stund og etterlater menneskeheten i stum forbauselse.

Jeg var ikke like begeistret nå som for 30 år siden. Jeg tror litteratursmaken har endret seg og jeg er blitt mer oppsatt på å få karakterhistorier og fasinerende enkeltindivider. Enten har jeg forandret meg, eller så ha den universelle litteratursmaken forandret seg. Men hver gang jeg tenkte på å gi opp og legge boken fra meg, var det noe som holdt meg fast og jeg fullførte. Litt utmattet. Det kan hende det går 30 år før jeg leser den igjen.

Comments are closed.