Lyse øyeblikk

Nora Ephron: Heartburn

heartburnNora Ephron gav i 1983 ut boken Heartburn. Det er en dårlig skjult selvbiografisk fortelling om skilsmissen fra Carl (“Watergate”) Bernstein. Så dårlig skjult at Bernstein truet med å saksøke henne både for boken og for filmen som ble spilt inn i 1986 med Meryl Streep og Jack Nicholson. Bernstein hadde vært utro med deres felles beste venninne, og de to fikk sitt pass påskrevet i boken – derav hans sure miner.

Boken er veldig Washington DC anno 1980. Kissingers er med på festene. Utroskap, sladder, intriger – jeg ble ikke engasjert. Boken handler om hvordan Nora oppdager og reagerer på mannens utroskap. Det er i og for seg noe jeg kan relatere til, men det foregår i en verden og en virkelighet som er så fjern at jeg ikke helt klarer å ta det inn over meg. Denne boken er gått ut på dato etter min mening.
MEN
Jeg hadde den som lydbok, og det var Meryl Streep som leste. For en kunstner! De første par kapitlene ble jeg distrahert av hvor god hun var, timing og modulasjon var perfekt.  Men så sluttet jeg å høre etter det og bare opplevde lesingen. Den smeltet på tungen.
Hvis hun leser inn telefonkatalogen kommer jeg til å kjøpe den innspillingen.

Én ting var forresten interessant i denne fortellingen. Ephron skriver den for å lage sin versjon av historien, lage en sannhet for omverdenen. Det fikk meg til å tenke over hvordan vi alle manipulerer vår egen historie og virkelighet med det vi velger å huske, de ordene vi velger å bruke. Og hvordan ett menneskes sannhet på den måten kan bli et annet menneskes løgn.

Comments are closed.