Lyse øyeblikk

Arto Paasilinna: Kollektivt selvmord.

artoOg jeg som trodde at finnene ikke hadde humor. Dette er uten sammenlikning en av de morsomste bøker jeg har lest i mitt liv. Og det til tross for at temaet er selvmord.
Og boka tar slett ikke lett på temaet. Vi får høre om de mest tragiske skjebner, og det kryr av fulle, tungsindige finner som ikke har annen utvei enn badstu når livet blir for tøft.

To desillusjonerte middelaldrende menn slumper til å oppsøke den samme skaberakle løe til samme tid i samme ærend: å ta livet av seg. Siden de blir forstyrret av hverandre, bestemmer de seg for å utsette foretakende og ta badstu isteden. Påvirket av varmen og tilhørende alkohol, får de den strålende idé å jakte på flere likesinnede for å kunne planlegge mer effektive og økonomiske måter å ta livet av seg på.
Det blir begynnelsen på en fantastisk reise rundt i Europa. En reise som omfatter sure norske rutebilsjåfører, mårhundfeller, diplomatiske insidenter og salmesang. Den forårsaket også heft i julehandelkøen på IKEA i Åsane da jeg og min søster gikk i dørken med latterkrampe midt i midtgangen.
Må leses.

Comments are closed.