Lyse øyeblikk

The Theory of Everything

Helt siden Evas famøse epleslang har mennesket jaktet på kunnskap. Vi har en uslukkelig trang til å FORSTÅ. Og det store spørsmålet er og blir: hvor kommer vi fra, hvordan ble verden til, og hvorfor?

På spreng har menneskehetens største hjerner til enhver tid jobbet med saken. Og nå står vi foran et gjennombrudd. Ifølge Stephen Hawking er det like før vi har det!
hawkingJeg så et fjernsynsprogram forleden der dagens store vitenskapsmenn snakket begeistret om sine nye idéer. Svaret er like rundt hjørnet, de kjenner det på seg! Det er snakk om noen få år, kanskje tiår – så er vi der. Tenk det! Det var optimisme i gjengen. De jobbet med ny giv på sin nye idé.
Hittil har de nemlig ikke helt fått relativitetsteorien til å rime med kvanteteorien, eller omvendt. Så vidt jeg forstår (som ikke er så veldig vidt..) var det tyngdekraften som ødela formelen deres. Men nå har de altså funnet en måte å få likningen til å gå opp. De kaller det String-theory. Verden i sitt minste felles multiplum er laget av strenger som vibrerer i ulik takt, som et stort symfoniorkester. Den teorien de holder på å perfeksjonere, og forklarer verdens tilblivelse, kaller de med karakterisktisk ubeskjedenhet The Theory of Everything.

Jeg vet ikke helt. Jeg er en smule skeptisk. Med all respekt for Stephen Hawking og hans medsammensvorne. De er mange ganger klokere enn jeg, det skal jeg villig innrømme, men at de har fattet verdens tilblivelse?? Jeg tviler, jeg må si det.

neaTil alle tider har mennesket laget skapelsesmyter og –teorier. Hawking og hulemannen er ganske like, tror jeg. De lager seg en teori som bygger på det de har klart å finne ut utfra de mulighetene og begrensningene tidens vitenskap og instrumenter gir.
Men jeg vil gratulere dagens tenkere. Den nye skapelsesmyten er svært vakker. Å tenke seg at verden er skapt av musikk synes jeg er en fabelaktig idé. Ikke rart at det rykker i rockefoten!

Comments are closed.